Pek çok anne ve baba çocuğuna saygı duyduğunu ifade etse de, bunu kolayca anlamanın yolu, uygulamaları gözlemlemektir.
Çocuğa saygı duymak, sağlıklı gelişim için önemli ve gereklidir. İster bebeklik ister ergenlik çağında olsun bu saygı çocuğun gereksinimi ve hakkıdır. Çocuk saygıyı ilk olarak ailesinde görür ve bu saygı davranışlarını ömrünün sonuna kadar uygular ve sürdürür.
Çocukluklarında sabit ve köklü adetlerle yetiştirilmiş anne ve babalar, çocukları bir problemle karşılaştıklarında genellikle kendi ana ve babalarının takındıkları tutumları benimserler. Ne yazık ki, daha iyi bir yolu öğrenmeye fırsatları olmadığından kendi ebeveynlerinin yapmış oldukları hataları neredeyse tekrarlarlar. Ebeveynlerinden sürekli öğüt işitmiş olanlar kendi çocuklarına da aynı şekilde öğüt vermeye ve onların problemlerini çözmede bu şekilde yardımcı olmaya eğilimlidirler. Çocuklarına karşı iletişim biçimlerinin, onları dinlemek değil, konuşmak ve öğüt vermek şeklinde olduğu görülür.
Ailesinden Saygı Gören Çocuk Nasıl Olur?
Saygılı olur.
Empatik davranır.
Haklarını bilir.
Sorumluluklarını bilir.
Sınırlarını bilir.
Öz güveni olur.
Öz saygısı olur.
Çevresinde sevilir ve sayılır.
Saygı Görmeyen Çocuk Nasıl Olur?
Bağımlı
Ben Merkezci
Kavgacı
Duyarsız
Paylaşımdan uzak
Özgüveni eksik
Özsaygısı eksik
Ailenin Saygı Davranışları;
Etkin Dinleyen
Çocuğunun haklarına saygı gösteren
Empatik davranan
Sorumluluk veren
Sevgisini hissettiren
Fikirlerine değer veren
Seçim şansı veren
Teşekkür edebilen
Özür dileyebilen
Bir çocuk; kendine güvenen ve saygı duyan, bu özgüveni ve özsaygıyı çevresine yansıtarak ilişkilerinde işbirliği yapabilen, sorumluluk alabilen ve gerektiğinde sınırlarını koruyabilen, böylece çevresi tarafından da sevilen ve saygı gören bir birey olarak büyürken; onu dinleyen, anlamaya çaba gösteren, sevgisini hissettirmekten çekinmeyen, tercihlerine ve görüşlerine saygı duyan, ailenin bir bireyi olarak muamele gösteren bakım verenlere ihtiyaç duyar. Bundan sonraki hangi kararınızda çocuğunuzu nasıl dahil edebilirsiniz?